Lite introduktion till Arkitekturhistoria

Parthenon

https//commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1966889

Som utgångspunkt tas boken A World History of Architecture en gedigen på över 600 sidor. Den börjar med irländska, sumeriska och egyptiska byggnader men den första riktigt stora epoken är den grekiska som har sin höjdpunkt cirka 800 år före kristus. Denna epok blir extra viktig då den har härmats flera gånger senare och ordet klassicism kommer igen i nya former. Byggnadshistorien i Asien behandlas också men sen är det dags för romarriket kring runt år noll. En period där ingenjörskonst gjorde stora framsteg.

balansen mellan Skönhet (Venustas), Hållbarhet (Firmitas) och Funktion (Utilitas).

                                    Vitruvius sista århundradet f.Kr.

HatshepsutTempelVad kan man säga om gaturum, torg och andra offentliga platser i gamla tider. De influeras förstås av husen runt omkring och lånar även stiltyper etc. från dem. Det finns dock två helt motsatta tendenser för dem. I det ena fallet så har man mycket ont om plats innanför försvarsmurarna och vill göra det svårt för den som anfaller och får då smala gränder, gator som böjer sig och vindlar fram och små marknadstorg etc. Detta är kännetecknande för Gamla stan i Diocletian's_Palace_street_2Stockholm, stora delar av Tokyo (trots att mycket är nybyggt efter omfattande bombningar) och mängder av städer över Europa. I det andra fallet önskar en härskare, religiös ledare ha kontroll över många människor samtidigt och skapar stora torg och samlingsplatser, breda avenyer etc. Detta gäller Tempelplatser i Egypten, Petersplatsen i Rom och stora paradtorg i Moskva och många andra ställen.

 

 

 

 

Resterande kapitel listar jag

  • Tidig kristen och bysantinska arkitektur
  • Islamisk arkitektur
  • Medeltid och romansk arkitektur
  • Gotiska arkitektur
  • Amerikansk och afrikansk arkitektur
  • Renässans
  • Barock
  • Nyklassicism
  • Stilblandningar, industrialisering och nystilar (jugendstil)
  • Modernismen

Vilka stilar är snyggast? Debatten om modernismen som snygg eller fruktansvärt ful kan bli riktigt arg. Här kan du pröva vad du själv tycker om för lite modernare stilar: https://www.byggahus.se/quiz/49-Vad-tycker-du-om-olika-husstilar

Nu har vi bakgrunden för att också titta på olika husstilar för olika platser i Sverige. Du kommer att upptäcka att ganska ofta kan man känna igen de generella begreppen som används över hela världen men ibland så har man lite andra namn och varianter på husstilar.

Även möblering har förstås haft tydliga stilar genom tiderna och stolar och bord har varit stora tunga och utsirade under barocken, smäckrare och ljusare under rockokon osv. Här har vi en sida som ägnar sig åt att ta hand om gamla möbler och som passar på att ge oss en historisk tillbakablick. The furniture bible.

Chatsworth_bedroom

Bilden ovan är exempel på barock: By Martin Hartland from UK – Chatsworth House, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3792858

2728

Bilden ovan är ett renässans rum. http://www.castle.ckrumlov.cz/docs/en/zamek_3nadvori_nasmal.xml

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s