Medborgarstämma och pendeltåg

pendeltåg-001Den 22:a mars deltog jag på en medborgarstämma, dvs. ett arrangemang där flera föreningar tar ett initiativ till att alla ”medborgare” i Göteborg ska få ett tillfälle att få framföra sina åsikter och förslag de brinner mest för. Den här typen av aktiviteter förutspår jag att de kommer att bli en allt viktigare del i alla arkitekter och byggnadsingenjörers vardag.

En av de som höll i inspirationsföreläsningar för att få igång mycket förslag var en ung arkitektstuderande och henne fick jag dessutom möjlighet att fråga ut lite mer. Under föredraget så ställdes Två stadsvisioner mot varandra dvs. den täta blandstaden och landstad med jordbruk nära de höga husen. Ett exempel är Albano Campus där ett stort nytt studentområde integreras med ekosystemtjänster. Ett projekt i norra Göteborg togs också upp och ”ingen går ut i skogen och ytor för friluftsaktiviteter är som en frisering av urbanisering” visar på att det kan vara något annat människor drömmer om. En stark trend kan vara att även storstadsbor vill kunna odla i närheten där de bor.

pendeltåg2Hennes kommande projekt handlade om en pendeltågsstation vid Korsvägen i Göteborg. Den kille hon samarbetade med uttryckte tanken om att pendeltågsstationer är fantastiska mötesplatser och kanske lämpliga försäljningsplatser för lokalt odlat och till-transporterat med kollektivtrafiken. Den idé hon hade kring Korsvägen var att binda samman grönytor med en kraftfullare användning för exempelvis odling och skapa en helhet i en anda av hållbart samhällsbyggande.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s