Gert Wingårdh – förebild

I vårt bibliotek finns Wingårdhs-hyllan med de böcker som handlar om arkitektur. Jag tänkte att vi skulle diskutera förebilder som ett verktyg för att lära sig bli arkitekt med honom som utgångspunkt eftersom han bosatt sig här i Kungälvs kommun.

Jag citerar ur en artikel i Svenska Dagbladet: Gert Wingårdh lever inte som han lär:

Det är lätt att plocka poänger på Gert Wingårdhs bostadsval. Vägen till Sveriges stjärnarkitekt, landets ende med kändisstatus, är smal och gropig, det omgivande landskapet är fyllt av höbalar och kor.

Gert Wingårdh talar sig gärna varm för urbanitet, modernitet, skyskrapor och kompakta stadsmiljöer. Men själv bor han i ett rött litet torp med en doftande jasminbuske vid förstutrappen.

Det finns de som menar att Wingårdhs viktigaste insats är att han skapat en ny arkitektroll; som en stark och tydlig aktör, med förmåga att få med sig andra och driva igenom sin arkitektur, har han helt enkelt återerövrat respekten för arkitekten.

Av exfrun, som hade rötter i reklambranschen, lärde han sig tidigt vikten av marknadsföring och mediauppmärksamhet. Och nu visar han självklart runt journalister hemma på torpet, där 1700-tal kompletterats med nybyggda flyglar.

och kanske lite torrare fakta ur Wikipedia

Gert Bo Wingårdh, född 26 april1951 i Skövde,[2] är en svensk arkitekt. Wingårdh har fått fem Kasper Salin-pris, vilket är fler än någon annan svensk arkitekt. Hans arbeten spänner från butiksinredningar till fabrikskomplex, och han har deltagit i en del projekt som fått internationell uppmärksamhet[3]

Han började på Handelshögskolan i Göteborg samtidigt som han läste konstvetenskap. Efter en resa till Rom beslutade Wingårdh sig för att även börja läsa arkitektur på Chalmers tekniska högskola. Det fungerade dock inte med tre ämnen och han valde då att fortsätta med arkitekturstudierna, och 1975 tog han sin arkitektexamen. Därefter arbetade han två år på Olivegrens arkitektkontor i Göteborg varefter han startade egen verksamhet.

Med detta har vi fått en liten inblick hans ”image” och visioner men också en del om hans kunskaper och vägen till att bli ”stjärnarkitekt, landets ende med kändisstatus”. Arkitektyrket är ett yrke där det är extra viktigt med en egen profil som lockar men samtidigt är utbudet av böcker stort och intresset för andra arkitekters arbete en hörnpelare för de flesta verksamma.

 • Följande ur centralt innehåll är mest relevant Planering, avgränsning, genomförande och redovisning av arkitekturuppgifter.
Annonser

2 thoughts on “Gert Wingårdh – förebild

 1. Läxa: Skriv en kommentar här som tar upp Gert Wingårds som förebild. Vad kan vi lära oss av honom när det gäller planering, avgränsning, genomförande och redovisning av arkitektuppdrag?

  Besök Wingårdsamlingen (Arkitektur böcker) på Kungälvs bibliotek och se vad det finns för böcker.

  • Hur arbetar han med media, vilka sätt gör han reklam eller lyckas få reklam genom att vara så spännande att många pratar om honom?

   Vad ställer han upp för mål? Vilka visioner använder han för att berätta om sina mål och välja nya?

   Hur ser hans företag ut? Vilka olika roller finns det?

   Har han eller hans företag skrivit något om hur de planerar … ?

   Har någon av kunderna uttalat sig om att ritningarna, reklamen, relationerna … slutresultat var bra eller dåligt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s